Çocuğun Başarısı Üzerinde Anne Mi Etkilidir Baba Mı?



            Tecrübeli hayatlar annenin çocuk üzerindeki etkisinin babaya oranla daha fazla olduğunu söylüyor.
                       
Aymü Martin anlatıyor:
            Madam Campon ile yaptığı bir konuşma sırasında Napolyon Bonapart şöyle diyordu: “Eski öğretim sistemlerinin bir değeri olmadığı anlaşılıyor. O halde halkın gereken biçimde eğitilebilmesi için ne yapılmalıdır?” Madam Campon «anneler» diye cevap vermiş, cevap İmparator üzerinde şok etki yapmıştı. Napolyon, “Evet işte bir kelime ile ifade edilen bir eğitim sistemi. O halde çocuklarını eğitecek anneleri yetiştirmek sizin göreviniz olsun demişti.”

Çocuk Çevreden Etkilenir Mi



“Bu devirde dürüst olma, kaybedersin”, “Köprüden geçene kadar ayıya dayı de” , “Kurnaz ol” , “Para getiren meslek sahibi ol oğlum” , “Aptallar olmasa kurnazlar nasıl geçinecek” , “Kimseye güvenme” , “Din de para olmuş iman da” , “Adamına göre fiyat çekeceksin” , “Yağlı müşteri” , “Kazan da, nasıl kazanırsan kazan” , “Bu ülkeyi sen mi kurtaracaksın” , “Para için her yol mubahtır” , “Dostluk ayrı ticaret ayrı” , “Kendini kullandırtma” , “Kısa yoldan köşeyi döneceksin” , “Acıma acınacak hale düşersin” , “Baban dahi olsa güvenme” , “Para için anasını satar” , “Ekmek elden su gölden” , “İyilikten maraz doğar” , “Herkese şapur şupur bize yarabbi şükür” , “Ayağını kaydırmak” , “Okuyup da adam mı olacaksın, okuyanlar sürünüyor” , “Boş ver dürüstlüğü, erdemliği hayatını yaşa”.

Biyopisikososyal Açılım






BİO
PSİKO
SOSYAL
Sadece Kalıtım
Hem Kalıtım
Hem Çevre
Sadece Çevre
Fizik ve Zekâ
aktarımı gerçekleşir
Fiziksel yapıyı çocuk
değişmez olarak almıştır.
Zekâ ileri veya geri
değişkenlik gösterebilir
Çocuk anne babasından
farklı olarak zekâ ve
ahlâk değişimine
uğrayabilir

Çocuk Aileden Ne Bekler?


            
            Kişilik ve karaktere etki eden unsurlar, daha doğrusu şahsiyete biçim veren etkiler çocukluktan itibaren başlar, fakat yetişkinliğe doğru son bulmaz, bilakis artarak devam eder. Kötü aile yaşantısı ve olumsuz koşullar içinde yaşayan çocuklar okuldaki derslerde başarısızlığa uğramaktadır. Çocuğun yaşam koşullarının, onun başarısına olan etkisi %70 oranındadır.

Çocugun Özü Temiz Olsun



            Kalite, başarıya farklı bakışın zaman zaman farklı yansımasıdır. “Kalite” ve “Başarı” çocuğun ancak ve ancak özünü geliştirmesinin sonucu olmalıdır. Kalite ve başarı adına çocuğun özünü yıpratacak zorlamalar anne babaların özellikle dikkat etmesi gereken noktalardır. Çocuğun zekâsı illâki, bir şeyi yapamıyor olmasıyla ölçülmemelidir. Asıl olan onun ruh dünyası ve özünün temizliğidir.

Televizyon ve Çocuk


Günümüzde birçok evde televizyon adeta çocuk bakıcısı gibi ilgi görüyor. Oysa ne kadar
aldatıcı ve sinsi bir bakıcıyla karşı karşıya çocuk. 7 yaşlarınızdaki çocuğunuza kesinlikle kontrolsüz TV izlettirmeyin. Sizin kontrolünüz dışındaki bir televizyon çocuk için tehlikeli bir canavardır

Okul ve Çocuk





            Okul sosyalleşmenin ikinci adresidir. Aslında birinci adres ailedir. Anne baba ve varsa diğer kardeşler sosyalitedir, fakat yeterli değildir. Mahalle ve sokak kara düzen sosyalitedir. Okul ise sistematik sosyalleşme kurumudur.

Çocuklar İçin Disiplin Gerekli Mİ?



            Disiplin ilkelerinde tereddüt yaşayan aileler çocuk yetiştirme ilkelerinden habersizdir. Disiplin vurma kırma değildir. Örneğin, bitki disiplini olmadan bitki yetiştirmek kara düzendir. Aile disiplini aynı zamanda ev disiplinidir. Ev disiplininde yemek odası takımının, yatak odasına konulması nasıl doğru değilse, çocuk disiplinindeki kafa karışıklığı da o düzeyde telafi edilmesi gereken bir durumdur.

Başarıya Giden Yolda Annenin ve Babanın Rolü


           
             Evlendiniz… Mutlu bir yuvanız var. Ardından çocuğunuz oldu. Her anne baba gibi sevinç gözyaşları döktünüz. Bir çocuğun nasıl yetiştirileceğini tartışan aile üyelerine veya yakın dostlarınıza daha çok kulak kabartmaya başladınız. Şahit olduğunuz durum apaçık ortada: Herkes bir şeyler söylüyor. Oysa akıldan çıkarılmaması gereken tek gerçek, çocuğa gösterilecek olan güler yüz ve sevgidir.

Akıl Okulu




Bir gün ülkenin küçük kasabalarından olan Yitan’da şöyle bir haber yayılmış: “Güzel başşehrimizde bir akıl okulu varmış. Her kim o okula giderse orada akıl öğretiliyormuş.” Herkes bu haberi şaşkınlıkla birbirine anlatıyormuş. Kasabanın en zenginlerinden olan bir adam da bu haberi duyunca kahkahalarla gülmeye başlamış:

Çocuk İle Kaliteli Zaman–Sorular Cevaplar



             Psikolojik Hizmet Hakkında;
            Direkt çocuğa özel sorular sorulduğunda o çocuğu görmeden, ebeveynden çocuk hakkında ayrıntılı bilgi almadan, arkadan arkaya değerlendirme yapmak doğru olmaz. Çünkü hiçbir çocuk birbirinin aynı değildir. Her çocuğun beraberinde getirdiği kişilik özellikleri ve bireysel farklılıkları vardır.

Çocuk Gelişiminde Oyunun Önemi




            İçinde bulunduğu yaş aralığına ve toplumsal rolüne göre, insanların öncelikleri farklılaşır. Yaşımız ilerleyip aldığımız roller çeşitlendikçe önceliklerimiz de artar.

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu -DEHB- Olan Çocuklar Eğitimleri



DEHB çocuklarda gelişimsel döneme uygun olmayan dikkat, dürtü, aşırı hareketlilik ve kurallara uyum güçlüğü olarak tanımlanır. DEHB, bireyin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayan dikkat sorunları, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik ile kendini gösteren bir bozukluktur. Üç temel belirtisi: Dikkat eksikliği- Hiperaktivite-Dürtüselliktir.

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu



DEHB çocuklarda gelişimsel döneme uygun olmayan dikkat, dürtü, aşırı hareketlilik ve kurallara uyum güçlüğü olarak tanımlanır. DEHB, bireyin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayan dikkat sorunları, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik ile kendini gösteren bir bozukluktur. Üç temel belirtisi: Dikkat eksikliği- Hiperaktivite-Dürtüselliktir.

Hiperaktif Çocuklara Önerilerimiz




Hiperaktif çocukların ev, okul ve arkadaş ilişkilerindeki yaşamlarına kolaylık sağlayabilmek için çevresel etkenleri nasıl denetleyebiliriz? sorusuna yanıt aradığımız bu yazıda, ailelere ve çocuklara hiperaktivite ile başa çıkmak için öneriler sunacağız

Hiperaktif Çocuklarda Okul Ortamı (Sınıfı )





Dikkat eksikliği bozukluğu olan hiperaktif çocuklar için,belirli kuralları ve programı olan bir sınıf en uygunudur.Çocuklar en çok , aşırıya kaçmadan ,canlı faaliyetlerden zevk alacaklardır.
Aşırı olursa konsantrasyonunu kaybeder.

Hiperaktif Çocuklara Sahip Ailelere Öneriler



Hiperaktif çocukların ev, okul ve arkadaş ilişkilerindeki yaşamlarına kolaylık sağlayabilmek için çevresel etkenleri nasıl denetleyebiliriz? sorusuna yanıt aradığımız bu yazıda, ailelere ve çocuklara hiperaktivite ile başa çıkmak için öneriler sunacağız

Genç Kızlar İçin Flört Şart mı?





Evet kızlar merhaba! Aranızdan biri  olarak her ay bu köşede buluşacak ve farklı farklı konularda sizlerle dertleşeceğiz. Evet içinde bulunduğumuz gelişim dönemi –ki ona “ergenlik- ilk yetişkinlik” diyorlar, hiç de öyle kolay bir dönem değil, ne çocuk ne de yetişkin sayıldığımız bu geçiş döneminde yaşadığımız fırtınaları bir Allah bilir bir de biz! Bir birey bir yetişkin olma yolunda düşe kalka yürürken en sık yaşadığımız sorun akran (arkadaşlık) ilişkileri ve elbet bu çerçevede karşı cinsle ilişkiler! Romantik ilişkiler, yaşadığımız bu fırtınalı yılların en hassas konularından biri. Bu yaşlarda romantik ilişki kurma arayışımız artmakta elbette!