Okul ve Çocuk





            Okul sosyalleşmenin ikinci adresidir. Aslında birinci adres ailedir. Anne baba ve varsa diğer kardeşler sosyalitedir, fakat yeterli değildir. Mahalle ve sokak kara düzen sosyalitedir. Okul ise sistematik sosyalleşme kurumudur.

            Okulun çocuğa faydalı olabilmesi öncelikle aileye bağlıdır. Merkez eğitim ailede başlar. Mayası katılmamış hamur ne ise ailesiz okul da odur. Nüve ailedir.
            Siz anne babalar dahi bir şey sizin için anlam ifade ediyorsa o şeyi öğrenme arzusu duyarsınız. Çocuk için de okul bir anlam ifade etmeli ki, okula zevkle gitsin. Okulun önemini öncelikle anne babalar idrak etmelidir. Bilgi, mutlu kılmak için olmalıdır. Değilse sadece maddesel bilgi hiçtir. Bu doğrultuda anne babanın temel görevi mutlu çocuklar yetiştirmek olmalıdır.
            Bazı çocuklar ders kitaplarındaki matematikte başarısız görünürken, dışarıdaki bakkal hesaplamalarında çok zeki olabiliyorlar. Aileler sadece okul derslerine bakıp çocuklarını tahkir edip insafsızca eleştirilirlerse hiç farkında olmadıkları bir cevheri harcıyor olabilirler.

Çocuk güçlükleri yenecek
            Çocuğun, topluluk önündeki, özellikle de arkadaşları arasındaki duruşu son derece önemlidir. Bu duruşun sağlamlığı anne babaya bağlıdır. Çocuğun güçlüklerin üstesinden gelebilmesi için aile desteğine ihtiyacı vardır. Öteden beri övgü ve dostluğa susamış olan çocuk, kendisine değer verildiğini fark edince güç kazanır; ve daha önce yapamadıklarını yapabilir muktedirliğini elde eder.
            Çocuk açısından işlerin ters gittiği anlarda en büyük moral desteği ailesidir. Arkadaşları arasında küçük düşürülmemesi, ezilmeye müsaitmiş gibi bir görünüm arz etmesi hep anne babanın rollerine bağlıdır. Çocuk elbette ki bazı güçlüklerle karşılaşacaktır; güçlüklerle karşılaşması demek çocuğun yeni düşeceği anlamına gelmez. Ebeveynler gereken ilgi ve alakayı gösterirse çocuklar bütün güçlükleri yenecektir. Okul eşgüdümlü çalışmalar takviye güçlerdir. İşte okulun bir amacı da aileler arası iletişim koordinasyonunu sağlamaktır. Anne babalar arasındaki sağlıklı birliktelik ve iletişim bu aile çocuklarına moralize ve mobilize güç sağlar. Çocuğun güçlüklerin üstesinden gelebilmesi de bir bakıma diğer ailelerin sağlıklı ve sağlam iletişimlerine bağlıdır. Bunu sağlayacak olan da okul ve eğitimdir.

Ders çalışma ortamını aile sağlar.
            Çocuğa kazandırılacak olan “ders çalışma becerileri” sağlıklı ders çalışma ortamıyla oluşturulur. Tam bu noktada anne babaların çocuklarını yalnız bırakmamaları ve ders çalışma ortamları ve verimliliği konusunda bilgi sahibi olmaları gerekiyor.
            Ders çalışması esnasında periyodik zamanlarda çocukla birlikte olmak onun çalışma ortamına şevk katacaktır. Çocuğa karşı kararlı ve tutarlı olmak, tutabileceğiniz sözler vermek, ona önem verildiğini gösterecek şekilde davranmak, çocuğun hissettikleri konusunda hassas olmak, gayretlerinin farkına varıp, takdir etmek, yaşadığı güçlüklere yaklaşmada esnek ve hoşgörülü olmak, çocuğu olduğu gibi kabul etmek onun çalışma ortamına önemli katkılar sağlayacaktır. Çocuğunuzu ne kadar kaliteli okula gönderseniz de, yine her şey ana-baba olarak sizde bitiyor.

-Lütfen Uygulayınız!-
ü  Çocuğunuzla ilgili evde bir problem yaşıyorsanız okuldan da destek almayı ihmal etmeyiniz.
ü  Okuldaki soysa faaliyetlerde çocuğunuzun görev almasını sağlayınız.
ü  Çocuğunuzun başarısı için önemli noktalardan birisi de düzenli ailedir. Anne baba olarak mademki bir aile olmaya karar verip, çocuk dünyaya getirdiniz o zaman düzenli aile olmaya özen gösteriniz.
ü  Sürekli “Ders çalış” şeklinde uyarılarda bulunmayın. Unutmayınız ki sonu gelmeyen uyarılar çocuğu tedirgin eder. Hayatının diğer aşamalarında da bu tedirginlik onun yakasını bırakmaz. Ona ders çalışma zemini ve hevesi oluşturun, çocuk zaten kendisi bu sorumluluğu yerine getirecektir.
ü  Çocuğunuzun okul ile ilgili anlattıklarını dikkatle dinleyin. Eğer onun anlatacaklarına kayıtsız kalırsanız, onun birçok yönden gelişimini engellemiş.
ü  Azarlama, aşağılama çocuğun kendine olan güvenini yaraladığı gibi anne ve babasına olan güvenini de olumsuz etkiler. Öyleyse çocukta “istenmeyen” duygusu yaratmamak için ona her ne konuda olursa olsun dengeli davranınız.
ü  Başarılarının yanında başarısızlıklarına yüklenmeyin. Özellikle olumlu yönlerini takdir edin. Çocuk olumsuzlukları olumluya çevirmeye başlayacaktır.
ü  Anne babadan sadece birinin desteği, eksik bir destektir. Mutlaka her ikisinin çocuklarını desteklemeleri gerekir.

Sevgili anne babalar! Çocuğunuzun başarılı olmasını istiyorsanız onlara tek şeyi aşılayın: iyilik ve sevgi.


Çocuk Eğit Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder