Çocuklara Okul Kültürü Nasıl Öğretilmeli?



                                                OKUL KÜLTÜRÜ NEDİR ?
         Okul kültürü öğrenci açısından önemlidir. Okul kültürü öğrencinin okulu tanımasına, okuldaki geçerli davranış kalıplarını öğrenmesine ve okula uyum sağlamasına yardımcı olur, dış çevrenin olumsuz etkilerine karşı çocuğu korur.Okul kültürünün başlı başına  bir konu olması nedeniyle biz bu konudan çok, öğrencinin bir anda kendini içinde bulacağı okul kurallarına dikkat çekmek istedik. ” Nedir okul kuralları? ” sorusuna cevap verelim ve bu kuralları geliştirmeye önem verelim. Öğrenci okula başlamadan, bu kurallarla çelişen ifadelerden uzak duralım. Okulu bu konuda destekleyelim.
        Kuralların yanısıra, ilköğretim yönetmeliğinde ilköğretimin amaçlarını da gösteren maddeleri yazacağız. Bu maddeleri iyi okuyarak çocukları bu yönde yönlendiriniz. Çocukların bu kurallara uyumu açısından kurallarla ilgili bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu kurallar öğrenciye iyice açıklanmalıdır. Okul döneminde veya hazırlık döneminde bu kuralların mantığı öğrenciye verilmelidir. Örneğin, koridorda koşma sonucu tozların havaya karıştığı ve çocukların solunum yollarına gittiği, sonuçta hasta oldukları, sakız çiğneyerek yuttukları tükürüklerin tokluk hissi verdiği ve beslenmeyi etkilediği anlatılmalıdır. Bu kuralların da mantığa dayandığı siz ebeveynler tarafından bilinmesi gereklidir. İstenen kuralların bilgisini önceden çocuğa  verelim  ve çocuğu  bilinçlendirelim.
            Okul kuralları:
             1-Okula zamanında gelmek, okuldan çıkınca doğru eve gitmek
             2-Okulu ve çevresini temiz tutmak
             3-Okul düzenini bozmamak
 4-Okulun araç gereçlerine zarar vermemek
             5-Kılık kıyafet yönetmeliğine uymak
             6-Kötü ve kaba söz söylememek
             7-Yalan söylememek
             8-Başkaları ile ilişkilerde saygılı davranmak
 9-Resmi törenlere katılmak
10-Başkalarına ait eşyaları sahibinden izin almadan kullanmamak
11-Kütüphanede sessizce çalışmak
12-Kitabı sevmek, korumak, okuma alışkanlığı kazanmak
13-Okul önünde ve açıkta satılan yiyecekleri almamak
14-Arkadaşla iyi geçinmek, yardımlaşmak
15-Koridorda koşmamak ve gürültü etmemek
16-Çalışkan, temiz ve terbiyeli olmak
17-Görevini zamanında ve eksiksiz yapmak
18-Özel eşyalarını sınıfta unutmamak
Yukarıdaki maddeler elli okuldan aldığımız  ortak kurallardır. Bu kurallar okul ortamını öğrenciler için yaşanabilir bir hale getirmek içindir. Okul başladığı dönemlerde okul toplantılarında bu kuralların değişmesine ya da yeni maddeler eklenmesine katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca öğretmen, diğer veli ve öğrencilerle oturup yeni kurallar belirleme yoluna gidebilirsiniz.  Uyum açısından en doğru olan yol budur. Fakat bu okul kurallarının da uzun bir süreçte oluştuğunu unutmayınız. Okulda ki kurallar çocuğa değer verildiğinin bir göstergesidir. 
Sınıf kuralları
              1-Öğretmen derse girmeden, ders araç-gereçlerini eksiksiz hazırlamak
              2-Öğretmeni sessizce beklemek
              3-Öğretmenden izin almadan derste ayağa kalkmamak
              4-Sınıfta söz almadan konuşmamak
              5-Öğretmen ve arkadaşının sözünü kesmemek
              6-Ders bitiminde eşyalarını toplıp çantaya koymak
              7-Ders saati içinde yiyecek yememek, içecek içmemek
              8-Günlük ödevlerini zamanında ve eksiksiz yapmak
              9-Derslerde gerekli malzemeyi eksiksiz getirmek
            10- Sınıftaki araç-gereçleri temiz kullanmak
            11-Sınıfta koşmamak, oyun oynamamak
            12-Sınıfta yüksek sesle konuşmamak

KURALLARIN FAYDALARI !!!

            Yukarıda saydığımız kurallar sınıf yönetimi ve disiplini açısından çok önemlidir. Bu davranışları gösteren öğrencilerin diğerlerine göre daha başarılı oldukları eğitimciler tarafından tespit edilmiştir. Kurallara uymanın zeka ile yakın ilgisi olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Bu kuralların davranışa dönüştürülmesi istendiği zaman, anne baba ilgisine sahip çocukların hemen uygulamaya başladığı bir gerçektir.  Davranış kazanmada anne baba rolü ayrı bir konu olarak karşımıza çıkacaktır. O yüzden yukarıda saydığımız  okul ve sınıf kurallarını okula başlamadan önce öğrencilere hissettirmede fayda vardır.  Amacımız öğrencinin beklentileri ile okulun kurallarının çatışmamasıdır.
            Okulun çevresini gezdikten sonra anne baba ve çocuk gezintiye çıkmalıdır. Evde veya dışarıda oluşturulan bir ortamda okul hakkında konuşulmalıdır. O gün kayıt sırasında ve okul gezmelerinde yaşadıkları anlatılmalıdır. Resim çekilmişse anlatımlar resimlerle desteklenmelidir. Anne ve baba, çocuğunu okula kayıt ettirmenin heyecanını anlatmalı ve önemini vurgulamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder