Çocuklara Nasıl Kıyafetler Alınmalı?


                                           
  KIYAFET SEÇİMİ ve ALIMI
            Okula başlama evde abartılmadan önemli hale getirilmelidir. Yıl içerisinde bir eğitimci olarak  ebeveynlerle konuştuğumda yanlış uygulamalar yaptıklarını duyuyoruz. Örneğin, çocuğa alınacak okul kıyafeti... Babaların bu konuyu önemsemediklerini, “Ne olacak hanım! Git pazardan ya da mağazadan al, giydir!” dediklerini ya da “Amcasının oğlunun iki tane varmış,  birini alıp giydiririz.” tarzında   yanlışlıklar yaptıkları bir gerçek. Okul kıyafeti anne, baba ve çocuklarla birlikte alınmalı,  hatta bu gün için özel bir hazırlık yapılmalı ve alışverişe birlikte gidilmelidir. Çocuğun sevdiği yada ailenin önemli bir dostu bu alışverişte bulunmalıdır.
           Çocuğun, kıyafet seçiminde söyledikleri dikkate alınmalı.  Giydirildikten sonra  olumlu yorumlar yapılmalıdır. Alışverişte ortaya çıkacak olumsuzluklar büyütülmemelidir. Annenin söylemleri esas olmalı, baba bu söylemlere uymalıdır. Bir gün  ya da belli bir zaman bu şekilde geçmelidir. Çocuğun bu alışverişten kazanacağı güven, uzun bir süreç olan eğitimine çok büyük katkılar yapacaktır. Çocuk kendine değer verildiğini anlayıp, özgüveninde artış olacaktır. Bu şekilde yapmayan ebeveynlere oranla, bu durum,  çocuğun eğitimine %20 katkı sağlayacaktır. Basit gibi görünen ancak çocuk için çok önemli olan bu durum anne babaya olan saygıyı da artıracak, çocuğa okul hayatı boyunca motivasyonu sağlayacaktır.
          Bazı ebeveynler ekonomik nedenlerden dolayı kıyafet almada zorluk çekmektedir. Özellikle yardım etmek isteyen kişilere kıyafet aldırmaktadır. Bu ebeveynler gerekirse ilgili kişilerden ricada bulunarak, ücretini almaları ya da onların  mağazaya ödeme yapmalarını istemelidir.Burada esas olan çocuğun psikolojisinde mahcubiyet yaratmamaktır. Mutlaka çocukla birlikte anne ve baba gitmeli kıyafeti birlikte almalıdır. Çocuğun bu önemli anının keyfini anne baba kimseye bırakmamalıdır. Çok basit gibi görünen bu çalışmaların, aileye bağlılığı ve okula uyumu ne kadar çok artırdığını tartışmak bile yersizdir. Bütün bunların tek bir amacı vardır : O da çocuğa nasıl değer verdiğimizi göstermektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder