OKULA YENİ BAŞLAYAN ÇOCUKLAR





            Bir anne, babanın dünyanın huzur ve mutluluğu için geride bırakacağı en büyük miras iyi eğitilmiş bir çocuktur. İyi bir eğitimin ilk tuğlası çocuğa gösterilen şefkat, merhamet ve ona aşılanacak olan okul ve öğretmen sevgisidir. Çocuğa söylenecek her söz, her kelime onun minik  kalbine serpilen tohum olacaktır.
            Okula yeni başlayan çocuklara söylenecek sözlerin en güzeli sevgi içerikli sözlerdir. Bir çocuk henüz 6 ve 7 yaşlarındayken sevilmediğini hissettiğe sürece kendini değersiz görür.
            Sevgili Anne-Babalar! Unutmayınız ki bir okulun varlığı demek bir hapishanenin yokluğu demektir; yani bir okulun açılması bir hapishanenin kapanmasına eştir. Çocuğu ilk basamakta okula ısındıracak olan sizin olumlu telkinlerinizdir. Onun kişiliği, okulun yüce ruhuyla kaynaştırılmalıdır. Bir defterin kokusu, bir kitabın, bir silgi ve kalamin kokusu çocuk için hatıra dolu gül kokusu gibidir. Hepimizi bunu küçüklüğümüzde hissetmedik mi? ancak, biz onlara bu coşkuyu veremez isek okul ruhunun yüceliği çocukların gözünde hiç bir şey ifade etmeyecektir. Öyle ise gelin çocuklarımızın davranışlarından başlayalım işe. Onlara güzel ortamlar sağlayalım ki, daha henüz eğitimlerinin başında mutlu ve sevecen olsunlar.
            Şunu hiçbir zaman unutmamalıyız ki;
            Eğer bir çocuk kin ortamında büyümüşse, kavga etmeyi öğrenir,
            Eğer bir çocuk aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse, bu dünyada mutlu olmayı öğrenir,
            Eğer bir çocuk desteklenip yüreklendirilmişse, sabırlı olmayı öğrenir,
            Eğer bir çocuk övülmüş ve beğenilmişse, taktir etmeyi öğrenir,
            Eğer bir çocuk hakkına saygı gösterilerek büyütülmüşse inançlı olmayı öğrenir,
            Eğer bir çocuk kabul ve onay görmüşse, kendini sevmesini öğrenir,
            Eğer bir çocuk aile sevgisini yaşamışsa okulu sevmesini öğrenir,
            Eğer bir çocuk anne baba sevgisini yaşamışsa öğretmeni sevmeyi öğrenir,
            Eğer bir çocuk kardeş sevgisini yaşamışsa arkadaşlarını sevmeyi öğrenir,
            Kısacası;
            Eğer bir çocuk sevgiyle yetiştirilmişse tüm insanlığı sevmeyi bilir.


                                               ÖRNEK OLMAK


            Çocuk, okulun ilk zamanlarında anne ve babasıyla öğretmenini özdeşleştirir. Öğretmeninde gördüğü güzellikleri anne ve babasında da görmek ister. Onun minik yüreğinde çelişki yumağı oluşturup, onu mutsuz etmek istemiyorsak anne ve baba olarak çocuklara örnek olmalıyız.
            Çocuğu iyi insan olarak yetiştirebilmek okulda hal ve davranışlarını düzeltmelerini sağlamak için başta anne ve babanın onlara örnek olmaları gerekir. okulun ilk yıllarından itibaren onların iyi yetiştirilmeleri isteniyorsa yanlarında kötü örnek olacak davranışlardan kaçınılması zorunludur.  
            Anne babasının yalan söylediğini gören bir çocuktan yalan söylememesi gerektiğini beklemek tutarlı bir davranış değildir. Aynı şekilde anne babasından sinir, öfke, tahammülsüzlük gören çocuktan sakinlilik beklemek ve hatta onu eleştirmek, ona kızmak doğru bir davranış değildir. 

1 yorum: