Genç Kızların Ön Ergenlikte Biyolojik Gelişim


Ergenlik çağında kızlarda çeşitli bedensel gelişmeler göze çarpar. Omuzlar ve beden hatları yuvarlaklaşır; süt bezleri gelişerek ve bu bölgede deri altında yağ miktarı artarak göğüsler belirginleşmeye başlar. Boy uzarken bedene genç kız görüntüsü hakim olur.
Üreme organları olgunlaşır ve ilk regl görülür. Ancak regl başlangıcı anne olmak için yeterli değildir; henüz üreme hücreleri erişkinlerin hücrelerinin ancak %30 u oranındadır. Bundan dolayı ilk zaman regl düzenli değildir. Bunun için endişelenmek gerekmez.
Kızların fiziksel gelişimi ve olgunlaşması genellikle erkek çocuklardan 2 yıl daha erken gerçekleşir. Bu çağda karma eğitim ile bir arada okuyan çocuklar arasında farklılık meydana gelir. Henüz erkekler çocuksu özellikler gösterirken kızlarda genç kızlık özellikleri görülmeye başlanır.
Bazen bu durum sorunlara neden olur, mesela kızların duygusal olarak hassaslaştığı bu dönemde erkek çocuklarının acımasız haylazlıkları son haddine çıkmıştır. Bu durum kızların ya derin sıkıntılar yaşamalarına yada erkeksi tepkiler geliştirmelerine neden olabilmektedir.
İlkokul 7.-8.-9. sınıflarda kızlarla erkekler arasında bireysel veya grup halinde sertçe olaylar veya sürtüşmeler ortaya çıkabilmektedir. Erkek çocukları kızların gizli hallerini araştırıp alay konusu yapabilmektedir. Bu konuda ailelere ve okul idarelerine çok görevler düşmektedir. Özellikle erken ergenleşen kızlar, sıkıntılar yaşayabilmekte ve bu yüzden kadın kimliğini nefretle karşılayabilmektedir.

Ergenliğe giriş yaşı kişisel olarak da değişir. Yaşıt arkadaşlar birbirlerinin ergenliğe girişleri ile yakından ilgilenir, kendilerini onlarla kıyaslarlar. Eğer birçok arkadaşı fiziksel olarak gelişmiş ve olgunlaşmışsa, kendisinde sorun olduğundan kuşkulanabilir. Bu dönemde çocuklarla konuşup, erken veya geç gelişimin iyi veya kötü olmadığını anlatmak gerekir.
Erken gelişen kızlar kendi aralarında gruplaşıp, özel meselelerini fısıldaşırlar. Bu durumda geç olgunlaşan çocuklar kendilerini dışlanmış hissedebilirler. Aslında çok erken olgunlaşmak sorumluluk ve sıkıntıların erkenden başlaması demektir. Bu durum çocuğa anlatılarak endişe etmemesi sağlanmalıdır.
Çok erken bir çağda ve hiç beklemediği bir anda ergenliğe adım atan genç kız için ise sorun daha büyüktür. Günümüzde birçok çocuk okulda aniden ilk reglini görebilmektedir. Erkek arkadaşlarının olaydan haberdar olup alay etmesi çocuğu utandırabilmektedir.
Hatta bu dönem utangaç ve duygusal bir dönem olduğu için bir daha okula gitmek istememe gibi bir durum bile görülebilmektedir. Ailelerin çocuklarının gelişimini yakından izlemesi bu sebeple çok önemlidir.

Ülkemizde ergenlik çağına giriş batı ülkelerinden daha önce olmaktadır.
Ergenlik döneminin başlangıcının habercisi, boy uzamasıdır. Çocuk ana rahminde teşekkül etmesinden bu yana düzenli olarak büyümesini devam ettirir. İlk iki yıl içinde büyüme hızlanır. Sonraları büyüme hızı azalarak kızlarda 7, erkeklerde 10 yaş civarlarında bir gelişme eğrisi gösterir.
Erkek çocuklar doğuşta kızlardan biraz daha boylu olup, bu üstünlüğü 10 yaşlarına kadar korurlar, fakat kızlarda bu yaşlarda bu yaşlarda onlara yetişir. 11 yaşlarından 14'e kadar ise kızlar daha çabuk uzuyorlar. 15 yaştan sonra bu üstünlük erkeklere geçiyor. Yalnız kişisel farklılıkların olduğunu unutmamak gerekir.
Ergenlik çağında gelişmenin diğer bir yönü de, kilo alınarak ağırlığın artmasıdır. Vücutta cinslere mahsus biçimlenme görülmeye başlar. Kızlarda göğüsler büyümeye başlar, bel incelir, görünüşe genç kız havası hakim olmaya başlar.
Bu gelişmeleri izleyerek çocuğunuzun genç kızlığa adım atmasını bekleyebilirsiniz. Çocuğunuzu bu hadiseyi yaşamadan önce kesinlikle bilgilendirmelisiniz. Hazırlıklı olmasını sağlayarak mahcup olmasını önleyebilirsiniz.


Çocuğun bu değişikliği nasıl karşılayacağı önemli ölçüde annesinin yaklaşımına bağlıdır. Eğer anne anormal ve kötü bir şeymiş gibi, “ay... eyvah...” diyerek karşılarsa çocuk bu hadiseyi kötü bir şey kabul edecek ve kadınlık rolünün kötü bir şey olduğunu düşünecektir.
Yine annelerin genel olarak kadınlık rolünü kötülemeleri, çok çile çektiklerini, kıymetlerinin bilinmediğini söyleyip durmaları da çocuğun genç kızlık rolünü benimsemesini zorlaştırır.
Ailede erkek çocuk özlemi, erkekleri yüceltme, kızları horlama da genç kızların bu durumu normal karşılamasını engelleyebilir.
Bazı kızlar ileride kendilerinin de anneleri gibi olacağını düşündükçe genç kızlık rolünü yadsıyıp reddetmek isterler. Bu dönemde anneye benzemekten kaçınma durumu görülmesi, bedendeki gelişmeleri kabullenememe olabilir.
Elbette bunlar çok sıkıntılı ailelerde görülebilecek durumlardır. Yoksa genellikle genç kızlar bu durumu sevinçle karşılar.
Çoğu genç kızlar büyüklüğe özenir; annelerinin makyaj malzemelerini, topuklu ayakkabılarını deneyip, iç çamaşırlarını özentiyle inceleler.
Kendilerinden büyük genç kızların kendi aralarında özel hallerini konuşmalarını dinlemek ister, onlar arasına katılıp karışma özlemi duyarlar.
Gerçi regl olayı kişisel bakım ve tedbirli olmayı isteyen bir durum olduğu için, başlarına gelince de usanç gösterirler.

  

Nasıl yardımcı olabilirsiniz

Annelerin bu dönemde kız çocuklarının ihtiyaçlarıyla yakından ilgilenmesi önem taşır. Fakat gelişmesi henüz yavaşsa annenin ilgisini belli etmesi; sık sık soru sorması çocuğu tedirgin edebilir. Zaten geç geliştiğini düşünüp endişeleniyorsa bu fikri kuvvetlenir.
Bu dönemde genç kızın bedeninde başka değişiklikler de olacaktır. Anneler genç kızlarının bu konudaki ihtiyaçlarını da izleyip yardımcı olmalıdır. 

Yüzdeki sivilcelerin artması:
Derideki yağ bezlerinin fazla çalışması sonucu, salgılanan yağlar, bez kanallarını tıkar ve yüzde siyah noktalar oluşturur. Yağ birikimi şişer ve ergenlik sivilcelerini meydana getirir.
Ergenlik çağı sivilceleri genç kızların korkulu rüyasıdır.
Anneler kızlarını ciltlerini sık sık temizlemeye yönlendirmeleri uygun olur.
Bu arada kuruyemiş, kızartma, çikolata gibi yağlı yiyeceklerin sivilcelerde artışa neden olduğu bilinir. Ergin kızınıza bunların daha az tüketmesini önerebilirsiniz.

Vücutta Kıllanma:

Ergenlik döneminin başlangıcındaki değişikliklerden biri de, hipofiz bezinin salgıları ile başlayan koltuk altı ve üreme organları bölgesindeki kıllanmadır. Genç kızınıza bunun normal bir durum olduğunu anlatmalısınız.
Ayrıca kızınıza bunları nasıl temizleyeceğini en uygun şekilde siz öğretebilirsiniz. Kızınıza yakın olmalısınız ki, ihtiyaçlarını ve sıkıntılarını sizinle paylaşsın. Problemlerini çözmekte arkadaş çevresini sizden daha yakın hissetmesin.
Çocuğunuzun bu gelişmelerin herkeste olan doğal bir durum olduğunu bilmesi önemlidir. Yoksa kendisi hakkında yanlış kanaat geliştirebilir. Bu da kendisine olan güvenini sarsar. 

Ter bezlerinin çalışmasının artması:

Bu dönemde koltuk altı ile kasıklardaki başta olmak üzere ter bezleri çocukluk dönemine oranla daha fazla çalışır. Sık terleme sonucu ortaya çıkan kirliliği önlemek için yıkanmak ve çamaşır değiştirmek gerekir.
Genç kızlığa adım atan çocuğunuz çevresi tarafından sevilmeye önem verecektir. Bu nedenle onu sık sık banyo yapmaya yönlendirin. Ev koşullarını mümkün olduğunca ayarlayın ve ona destek olun.

Vücut kokusunun belirginleşmesi:

Vücutta herkese has bir koku vardır. Bilhassa koltuk altı bölgesinin ter bezlerinde yerleşen bakteriler, kişinin kendine mahsus kokusunu meydana getirirler.
Çocuğunuz okulda uzun saatler geçirdiği, bu arada koşup oynadığı için terlememesi mümkün değildir. Ona kendisine en uygun deodorantı kullanması ve evden temiz çamaşırla çıkması konusunda yol gösterin.
Bu gibi konularda kızınıza ilgi göstermezseniz, ya sosyal cesareti olumsuz etkilenir, mesela arkadaş gruplarından uzaklaşır, kendine güven duymaz. Ya da bu konuda başkalarından etkilenir ve bir anne olarak sizi yeterince yakın bulmaz.

Göğüslerin belirginleşmesi:

Kızınızın bedenindeki değişim, onun giyim kuşamını da etkileyecektir. Bazı genç kızlar büyümeye hevesli değildir. Büyüyen göğüslerinden utanırlar. Onların belli olmaması için kambur duran birçok genç kız adayı vardır.
Eğer ergen kızınız böyle davranıyorsa ona uygun iç çamaşırı ve fazla dar olmayan bluzlar alarak yardımcı olabilirsiniz. Yavaş yavaş bedenindeki gelişmelerin normal olduğunu kabul edecek ve rahatlayacaktır.
Bazı genç kızlar ise tam tersi büyümeye fazlaca heveslidir. Yaşından daha olgun görünmeye çalışabilir. Bu durumun da bazı olumsuz tesirleri vardır.
Günümüz genç kızlarının pek çoğu medyadan etkilenerek kendilerine manken ve fotomodelleri örnek almakta. Bu sebeple bedenlerinin görünüşüne aşırı önem verme eğilimi taşıyorlar.
Aslında çocuk bu davranışında masumdur, sadece ideal kabul ettiği kişiler gibi olmak istemektedir. Fakat giyim kuşamında kötü örneklere uyması çevresindeki erkeklerin bakışlarını üzerine çekecektir. Bu durum genç kız kalbinde doğru manalandırılması güç çalkantılı duygulara neden olabilir. Hatta genç kızın çevresinde uygunsuz bir şekilde algılanmasına ve çirkin teklif ve sataşmalara maruz kalmasına neden olabilir.
Bu sebeple kızınızın yaşına uygun giysiler seçmesinde yardımcı olun. Eğer onun seçimlerini onaylamıyorsanız, bunu sadece yasaklayıcı sözlerle bastırmayın; amacınızı anlatma yoluyla ikna edin.
Mesela, “kızım; bu giysiler çevrene yanlış mesajlar verir. Bu durumda ya alay konusu olursun, ya çirki davranışlara maruz kalırsın. Yaşına uygun giyinirsen herkes seni olduğun gibi kabul eder ve sever.” Deyin.
Bu arada uygun gördüğünüz giysiler arasında seçenek sunun. Sınırlar dahilinde kendi zevkine en uygun olanı seçmesine izin verin. İstemediği halde kendi istediğiniz giysiyi dayatmayın.
Çünkü böyle yaparsanız üzerinde beğenmediği ve benimsemediği bir giysiyle dolaşmaya mecbur etmiş olursunuz. Bu da onun bu çağlarda son derece hassas olan öz güvenini sarsar.
Hem kızınıza istediğine yakın giysiler seçebilmesi için mümkün olduğunca olanak sağlayın ki, karar verme yeteneği gelişsin. Bu arada tam olarak sizin beğendiğiniz şeyi seçmemiş olsa da “keşke benim dediğimi alsaydın. Bu seni kilolu gösterdi...” gibi sözlerle öz güvenini sarsmayın.
Bırakın yanlış da olsa kararlarını kendisi versin ve hata yapa yapa doğru seçimler yapmayı öğrensin. Hayatı boyunca alışverişe başkalarıyla çıkan, hatta en önemli kararlarını bile çevresinden etkilenerek veren biri olmasına sebep olmayın.

Regl

Kızınız en fazla bu konuda yardıma ihtiyaç duyacaktır. Kızınıza uygun çamaşırlar ve malzemeler alarak bu döneme alışmasını kolaylaştırın. Temizliğe dikkat etmesini ve bunun önemini öğretin.
Bu dönemler bazı kızlarda ağrılı seyredebilir. Doktor tavsiyesi ile en uygun yardımı uygulayın. Bazen ağrıların nedeni soğuk alma olabilir. Kendisine dikkat etmesi gerektiğini öğretin.
Henüz yaşı küçükse bu durumun kısıtlayıcılığı hiç hoşuna gitmeyecektir. Tatillerde havuza girememek, istediği kadar rahat hareket edememek canını sıkacaktır. Moral bozukluğunu paylaşın, ilerde anne olmanın güzelliklerini anlatın. Bu durumu zavallılık gibi görmemesi, hayatı boyunca kadınlık rolünü başarı ve mutlulukla gerçekleştirmesi için sizin tavrınız çok önemli olacaktır.
Dindar ailelerde kızlar bu durum hakkında genellikle bilinçlidir. Çünkü annelerinin bazı günlerde namaz kılmadığını, Ramazanda oruç tutmadığını bilirler. Hatta kadınlar arası konuşmalardan dolayı bildikleri bu döneme özenti duyanlar çoktur.
Dini eğitim alanlar, gusül abdesti bahsi vasıtasıyla bu ve benzer cinsi konularda detaylı bilgiye sahiptir. Eğer kızınızın; kuran kursları vb. bir ortamda dini eğitim almasını sağlayamadıysanız, bu bilgileri siz vermelisiniz.
Dönemin nasıl bittiğini, nasıl gusledeceğini anlatmalısınız. Periyortları izlemeyi, takvim tutmayı öğretmelisiniz.
Kadınların düzenlerini yakından izlemesi ve bilinçli olması sağlıkları açısından çok önemlidir. İlk dönemden sonra devam eden düzensizlik ve sıra dışı durumları doktora danışmalısınız.
Gusül (Boy Abdesti)
Gusül basitçe yıkanmak demektir. Tepeden tırnağa kadar vücudun her tarafını hiçbir yer kuru kalmayacak şekilde yıkamaktır.
Regl gören bir kız çocuğu, artık dinen yetişkin gibidir, dini hükümlerden sorumludur. Bu sebeple bu bilgileri mutlaka öğrenmiş olması gerekir. 
Erginlik çağına gelmiş her Müslüman kadının şu durumlarda boy abdesti alması gerekir.
1) Cünüplük; yani cinsî münasebetten sonra. 
2) Hayız; yani kadının âdet görmesi bitiminde.
3) Nifâs  yani lohusalık hâlinin sona ermesinde
Bu hallerde gusletmek farzdır. Bazı durumlarda da gusletmek, sünnet veya sevaptır. Meselâ; Hac ve Umre yapmak maksadıyla Mekke ve Medine'ye girmeden önce veya mübarek gecelerde gusletmek sünnet ve sevaptır.
Namaz için alınan abdest "küçük abdest" kabul edilerek, gusle "büyük abdest" veya "boy abdesti" adı verilmektedir.
Guslün farzları üçtür.
I) Ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak. 2) Buruna su çekmek ve yıkamak. 3) Tepeden tırnağa bütün vücudu yıkamak.
Gusletmesi gerektiği halde boy abdestsiz bir şekilde dolaşmak, yiyip içmek günah değilse de bereketsizlik sebebidir. Ayrıca boy abdestsiz olarak yapılamayacak ibadetler vardır.
Namaz kılmak;
Kur'an niyetiyle Kur'an'dan bir parça okumak.  Ancak dua niyetiyle okumak caizdir. Ayrıca Kur'an ayetlerini çocuklara kelime kelime öğretmek de caizdir.
Kur'an-ı Kerîm'e ve onun bir sayfasına dokunmak ya da tutmak.  Fakat kurana bitişik olmayan bir kılıf veya kutu içerisinde ise tutmak caizdir.
Kâbe-i Muazzamayı tavaf etmek ve zaruret olmadığı halde bir camiye girmek ve içinden geçmek;
Boy abdestsiz olanların şunları yapmasında sakınca yoktur:
Zikretmek; tesbih etmek; salât ve selâm getirmek;
Kelime-i şehâdet getirmek;
Kur'an'a bakmak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder