Ergen Kızların Bedensel Değişimleri Nasıl Olur?



Ergen kızlar ve bedenleri

Genç kızlığa adım atmak kızlara farklı duygular hissettirir. Özellikle kişiliklerine ve yetiştikleri çevreye bağlı olarak yeni hayatlarını farklı algılarlar.
Örneğin, canlı, hareketli kızlar, genç kızlık özelliklerini pek iyi karşılamayabilirler. Adeta bir erkek çocuğu gibi davranmaya alışkın olan bu kızlar, genç kızlıkla birlikte gelen yeni durumlardan hoşlanmaz. Bazı davranışlarının kısıtlanması kendilerini mutsuz hissetmelerine yol açar.
Mesela özel günlerinde bazı aktivitelerden uzak durmak genç kızların kendi vücutlarının negatif özelliklerine daha çok yoğunlaşmalarına ve vücutlarından nefret etmelerine neden olabilir. Erkek kardeşlerinin rahatlıkla yapabildiği, kendisinin yapamadığı şeyler varsa bu da onu mutsuz hissettirir.
Bu duruma neden olan; gelişme çağında erkeklerin bedeninde kas dokusu artarken kızların bedeninde deri altında yağ dokusu oluşması gibi cinsler arası farklılıklardır.
Tabiat icabı erkeklerin yapısı güç ve sertlik üzerine biçimlenmiştir. Mesela erkeklerin kanında daha çok enerji taşıyan hücre vardır. Kemikleri ve kaslarının olduğu gibi, akciğer, kalp gibi organlarının kapasiteleri de güçlerini destekler.

Erkek Fatmalar

Erkeklere özenen, kadınlığı kabullenmek istemeyen kızlar; çoğu zaman ağabeyleri arasında erkek gibi yetişmeye çalışan, ya da erkek çocuk özlemiyle babası tarafından erkek gibi yetiştirilen kızlardır.
Nadir de olsa böyle kızların regl görmeyi utanç duyulan bir durum gibi kabul ettikleri, inkâr ettikleri, hatta bir daha görmemek için rejim yaptıkları görülmüştür.  
Bu suçluluk ve utanç duygusunun altında toplumun beklentilerinin de tesiri vardır. Toplumun bu kızlara “erkek Fatma” diyerek kınayıcı yaklaşması, onların da gittikçe bu rolü benimsemelerine yol açar.
Ayrıca bu kızlar bedenlerindeki kadınsılaşmanın erkeklerin dikkatini çekmesini de nefretle karşılarlar. Vücutlarını objeleştiren bakışlar bu kızlarda saldırıya uğramışlık duygusu uyandırır ve kimliklerini reddetmelerine neden olur.
Bu tip kızların daha dışa dönük ve arkadaşlığa düşkün olanları erkek çocuğu gibi giyinmekte ısrar eder, kaba saba davranabilirler. Hatta bazen toplumda erkekler arasına karışıp ağza alınmayacak küfürlü sözlerle konuşanlarını görürsünüz. Elbette bu halleri kimliklerini sağlıklı bir şekilde kabul etmeme işareti olduğu için yardım edilmelidir.
Aslında bu kızların çoğu enerjik ve çalışkandır. Yetenekli oldukları bir alan, mesela spor dalı varsa, bu konuda kendisini geliştirmesine destek olunabilir.
Özellikle ona hocalık yapacak kişinin, düzgün bir kişiliğe sahip bir bayan spor hocası olması çok uygun olur. Bu hoca onun saygıyla benimseyeceği iyi bir model olacaktır.
Böylece hem hoş bir bayan olup, hem de heyecan verici, aktif bir hayatı olabileceğini düşünecek, kimliğiyle barışacaktır.
Cici kızlar
Bazı kızlar ise zarif ve hoş bir genç kız olmaktan gayet memnundur. Bilhassa annesiyle iyi ilişkileri olan kızlar cici giysiler içinde, hanım hanımcık tavırlarla yeni durumlarının tadını çıkarırlar. Kendilerine gösterilen ilgiden memnundurlar.
Aile ve çevrede kendinden büyük başka genç kızlar varsa onlar arasına karışmak, onlarla sırlarını paylaşmak, biraz oğlanları çekiştirmek kendisini büyümüş hissettirir. Yeni bir dünyanın eşiğinde olmanın heyecanı içindedir.
Bunların bazılarında görülebilecek bir durum da yeni durumuna fazlaca kendini kaptırmış olmalarının tesiriyle, sürekli kendi vücutlarıyla meşgul olmalarıdır. Ayna karşısında geçirdikleri dönem aşırı fazladır. Makyaja, topuklu ayakkabılara özenirler. Kadınsı eşyalara çok heveslidirler, akılları sürekli alışverişte gibidir.
Elbette bu durumu baskılamamalı, hatta evin içinde giyinip makyaj yapıp kendisini keşfetmesine yardımcı olunmalıdır. Bu gibi arzularını aile içinde baskılarsanız, çok uygunsuz bir şekilde uygunsuz ortamlarda yapabilirler.
Hatta en güzeli bu işi birlikte yapmanızdır. Elinizden geliyorsa birlikte sevebileceği bir elbise dikebilirsiniz. Yada bir bluzüne işlemeler yapabilirsiniz, ki bu el becerileri ve zevk duygusunun gelişmesine katkıda bulunduğu gibi, iyi bir hobi de olabilir.
Cici kızlar bağlılık duymaya elverişli, sürekli destek bekleyen, hayatının sorumluluğunu yüklenme isteği duymayan kişilikler olmaya yatkındırlar. Sevecen ve hafifçe zayıf kişilikli, etkilenir bir karaktere sahip olabilirler.
Aileler bu kızların uslu ve cici hallerinden memnun olsalar da, biraz da kendi ayakları üzerinde durmaya yönlendirseler iyi olur. Belki eskiden iyi bir ev hanımı olmak yeterliydi; ama günümüzde kadınların da kendilerini yetiştirmeleri önem kazanıyor.
Kadın emeği endüstrileşme karşısında değersizleşti. Ayrıca evliliklere yeterince güvenilmiyor. Bu nedenle kızlarınızın başarıya ve güce de ihtiyacı olacak. Onları geleceklerini planlamaya, kendi kararlarını vermeye ve gereğini yapmaya yönlendirin.
Romantik kızlar
Bazı kızlar ise yaşlarından daha büyük tavırlara meyillidirler. Zihinlerini, eğitimde hedefleri gibi konulardan daha fazla, dizilerdeki yada sınıftaki erkeklerden hangisinin daha yakışıklı olduğu konusu meşgul eder.
Normalden çok erken olarak romantizme eğilimlidirler. Defterlerinin her yerinde kırmızı veya pembe öpücük veya kalp işaretleri, gül goncası resimleri görürsünüz. Flört eden çiftlere dair kartpostallara meraklıdırlar. Hatta bir defter dolusu gelinlik modelleri çizenler bile görülür.
Bu gibi bedensel değişikliklere fazla kapılmış kızlara baskıcı değil ama yol gösterici davranmak gerekir. Hele bedenen erken olgunlaşmışsa okuldan çıkışta dosdoğru eve gelmesinin sağlanması uygun olur. Çünkü kendinden büyük kişilerle flört etmeye meraklı olabilirler. Bu ise bazı istismarlara neden olabilir.
Böyle kızların kollanması çok güçtür. Çünkü fazla baskı yapmak da doğru olmaz, ama henüz sağduyudan nasipsiz bir dürtü-duygu seli içinde olduğu için büsbütün serbest bırakmak da doğru olmaz.
En iyisi kızınızın ihtiyaç duyduğu sosyal ortamı kendiniz hazırlayın. Kız arkadaşlarını yatılı misafir olarak çağırabileceğini söyleyin. Yada evde eğlence düzenleyebileceğini söyleyip destek olun. Bu yaşa uygun olan davranışı, yani hemcinsleriyle arkadaşlık kurmayı özendirin. Kendi gençliğinizden hoş hatıralar paylaşın.
Genellikle bu kızların hemcinsiyle arkadaşlıkları çok iyi değildir. Çünkü ya dostça bir arkadaşlık yapamayacak kadar narsist eğilime sahiptir. Ya da dikkat çekme merakı yüzünden arkadaşları ondan hoşlanmıyorlardır. Bu konudaki hatalarını farketmesini sağlayabilirseniz, hayatı boyunca güzel dostluklara sahip olmasına yardım etmiş olursunuz. 
Aslında bu kızların temel ihtiyacı kendini sınamaktır. Duygusal ve romantik bir ilişki yaşamayı gözlerinde aşırı yüceltmişlerdir. Bu rolde kendilerini yüceltmek istemektedirler. Hele fizikleri etkileyici ise, onlara hayranlık duyulması, âşık olunmasıyla fazla alakalıdırlar. Onları gerçek dünyanın ilişkilerinin filmlere benzemediği konusunda uyarın. Gerçi nasihat sevmezler ama kısa ve etkili bir kaç cümle, kapıldıkları duygu selinden uyanmalarına yardımcı olabilir.
Bu kızlar olgun ve dikkat çekici görünmeye düşkündür. Bu halleri kötü niyetli bir kişinin dikkatini çekebileceğinden biraz sınırlanmalıdır. Aslında çoğunlukla zannedildiği kadar amaçlı ve kasıtlı değildirler. Sadece nasıl göründüğü, beğenilip beğenilmediği konusunda aşırı merak içindedirler. Kendilerine yönelen bakışlardan duydukları haz onları daha da dikkat çekici olmaya sürüklemektedir.
Bu kızlara, “erkeklerin bakışlarıyla süzmeleri ve sataşmalarının bir sevgi göstergesi olmadığını” anlatın. Gerçek seven insanın saygı duyacağını, böyle sataşmalarda bulunmayacağını bilmesi iyi olur. Bunun için hiç bir gerçek sevgi hikâyesinin laf atmayla başlamadığını bilmesinde yarar var.
Bu kızlar yakınlarındaki nişanlı ve yeni evlileri de aşırı bir merakla izler, çok özenti duyarlar. Eğer bu nişanlıların tanışma hikâyesini kendisine model almışlarsa benzer bir ortamın ve ilişkinin düşünü kurarlar. Henüz yaşlarının çok erken olduğunun; önlerinde uzun bir eğitim ve kimlik kazanma dönemi olduğunun farkında bile değildirler.
Bu tip kızlara “kötülüğe meyilli, hafif kız” ön yargısıyla yaklaşmak çok yanlıştır. Psikolojide bir kural vardır, böyle olumsuza şartlanmak “kendini doğrulayan kehanet” kuralı ile beklenenin gerçekleşmesine neden olur.
Oysa insan sadece tabiatından ibaret değildir, eğitimin çok büyük önemi vardır. Günümüzde ise eğitim deyince sadece öğretimi anlıyoruz. Oysa öğretim sadece meslek hayatı içindir, eğitim ise tüm hayat için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder