Çocuk Sağlığında Nelere Dikkat Edilmeli?



                                                 
  SAĞLIK ÖNEMLİDİR !!!
            Okula yeni başlayan çocukların sağlıkları çok önemlidir. Çok küçük sağlık problemleri bile okuma yazma çalışmalarının sağlıklı gidişine sekte vurmaktadır. Çocukların sağlıklarıyla yakından ilgileniriz. Göz ve kulak rahatsızlıklarına birinci sınıf öğrencilerinde çok rastlanmaktadır. Bu sorunlar aileler tarafından ihmal edilmektedir. Öğretmenlerden aldığımız bilgiler ve araştırmalar neticesinde çocuğun bu yüzden okuma yazma öğretimini tamamlayamadığı sonucuna vardık. O bakımdan ailelerin, çocukların ilköğretime başlamadan önce mutlaka göz ve kulak muayenelerini yaptırtmaları gerekmektedir. Çıkacak sonuçların eğitim öğretim başlayınca mutlaka öğretmene bildirilmesi gerekmektedir. Okul başladığı günlerde öğretmen kendi imkanları ölçüsünde bu çalışmayı yapacaktır; ancak sağlık kuruluşlarında, biran evvel bu  muayeneyi  yaptırmada fayda vardır.
            Hazırlık evresinde sadece çocuğun değil ebeveynlerin de hazırlıklı olması gerekmektedir. Fakat biz burada sadece çocuğun hazırlıklarını anlatmayı düşündük.  Kısada olsa velilerin  okuldan, okulun da velilerden beklentileri olduğuna değinmek istiyoruz. Bu beklentilerin neler olduğunu velilerimiz arasında yaptığımız araştırmada ortaya çıkardık.  Ayrıca okulun beklentilerinin de neler olduğunu yazalım istedik. Böylece beklentilerde oluşabilecek sıkıntıları da aşmış olacağız. Bu beklentiler  velilere sorarak hazırlanmış  beklentilerdir. İlköğretim okulundaki velilerin istekleri  çok farklı çıkmaktadır. Bu istekleri velilerimize sorduğumuzda birçok sonuç ortaya çıkmaktadır. İlköğretim okullarının bu beklentileri tamamen karşılayabildiğini söyleyemeyiz; ama üst düzeydeki beklentileri karşılayabildiği sonuçlardan anlaşılmıştır.  Genellikle ortak olarak aşağıdaki sonuçları çıkarmaktayız.
            Velilerin beklentileri
             1-Topluma başarılı bir çocuk yetiştirmek.
             2-Çocuğumun iyi bir eğitim görmesi.
             3-Okuldaki  idarecilerle ve öğretmenlerle hatta diğer personelle iyi ilişkiler kurulması.
             4-Çocuğun okuldaki durumu ile ilgili sürekli bilgi alma - verme  sistemi.
             5-Okulun ebeveynlere ve çocuğumuza saygılı davranması.
             6-Her zaman okul yönetiminin ve öğretmenlerin çocukla ilgili sorunlarda veliyi dinlemeye istekli olması.
             7-Okullarda velilerin yönetime katılması. (okul aile birliği etkin görev)
             8-Okul lideri ile her an görüşebilme.
             9-Bilgi alma haklarının genişletilmesi.
            10-Güvenlik ve temizlik hizmetlerinin aksatılmaması.
            11-Ailelerin bilinçlendirilmesi. (broşür, gazete…)
Velilerin beklentilerini sıraladığımız zaman bel ki sayfalar dahi yetmez. Ancak üst düzeydeki beklentileri yukarıya çıkarabildik. Bu beklentilerden şu ortaya çıkmaktadır ki, bir okulun yapması gerekenden fazla bir beklenti yok. Ebeveyn insan haklarına ve yaşam şartlarına uygun beklentiler içerisindedir.
Okulun beklentileri
 1-Okul toplantılarına velilerin eksiksiz katılmaları,
 2-Öğrenciyle ilgili bilmediğiniz anlamadığınız konularda mutlaka okuldaki yetkililere sorup konuyu öğrenmeniz. Kulaktan dolma bilgilere önem vermemeniz,
 3-Okulda yaşadıkları ile ilgili çocuklarla konuşarak ilgili olduğunuzu hissettirmeniz,
 4-Okulun ve sınıfın sorununun çözümüne katılmanız,
 5-Çocuğun okul törenlerine ve sınıf etkinliklerine katılması için çocuğa destekte bulunmanız,
 6-Toplantılara mutlaka katılmanız,
 7-Öğrenciye iyi örnek olmanız,
 8-Okul kurallarına saygı göstermeniz,
 9-Maddi ve manevi yardımları  esirgememeniz,
           10-Okul aile birliği amaçlarına uygun olarak okula destek vermeniz .
            Okulun beklentileri tamamen öğrencinin yararınadır. Okul bu beklentileri kendisi adına çıkarmamıştır. Öğrencilerinin yararlarını esas almıştır.
            Yukarıdaki beklentilere baktığımız zaman bu beklentilerin  (Okulun ve ebeveynlerin beklentilerinin) tamamen öğrencilerin yüksek yararına olduğunu görürsünüz. Buradan şu sonuç çıkmaktadır: Okul ve ebeveynin beklentileri öğrencilerin yüksek yararı  için varsa, herkes çocukları düşünüyorsa o takdirde, okul ve ebeveyn karşı taraflar değil, yan yana kol kola hareket etmesi gereken unsurlardır. Öyleyse bir ilköğretim kurumunun amaçları neyse  ebeveynin de amaçları odur diyebiliriz. Amaçları gerçekleştirmek için birlikte hareket etmek zorundayız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder